Selecteer een pagina

Onderhoud & Service

Hoe vaak heeft mijn auto een onderhoudsbeurt nodig?
Iedere auto heeft onderhoud nodig. De fabrikant bepaalt na hoeveel kilometer een onderhoudsbeurt moet plaatsvinden, u vindt dit in het instructieboekje. De periodes tussen deze onderhoudsbeurten (de onderhoudsintervallen) worden steeds langer: tegenwoordig zijn intervallen van 30.000 kilometer of meer geen uitzondering. Er zijn zelfs auto’s die zelf aangeven wanneer er onderhoud nodig is, afhankelijk van het gebruik.

Wat houdt een kleine of grote beurt in?
Vanwege de veel langer geworden onderhoudsintervallen is er van een traditioneel ‘kleine en grote beurt’-regime bij de meeste auto’s eigenlijk geen sprake meer. Het onderhoud aan moderne auto’s kun je indelen in vier categorieën:

Vaste inspectie
Het jaarlijkse controlemoment voor de auto. Alle belangrijke zaken worden nagelopen, zoals de remmen, de ophanging en de diverse vloeistoffen. Bovendien wordt dan ook de motorolie ververst en het bijbehorende filter vervangen.

Reparatie aan slijtagedelen
Voor bepaalde slijtagedelen is de levensduur afhankelijk van het gebruik, zoals de remblokken, de remschijven en de koppelingsplaat.

Tijd- of kilometergebonden vervanging
Voor sommige onderdelen bestaat een vervangingsmoment bij een aantal verstreken jaren of verreden kilometers, afhankelijk van wat eerst komt. Een van de bekendste onderdelen die volgens dit principe vervangen worden, is de distributieriem.

Onvoorziene reparatie
Voor veel onderdelen bestaat geen vooraf bepaalde levensduur, maar dat wil niet zeggen dat ze altijd een autoleven lang meegaan. Een waterpomp kan gaan lekken, een veer kan breken, een aandrijfas kan defect raken.

Wat kost het onderhoud van mijn auto?
Het is natuurlijk lastig om vooraf in te schatten of en met welke onvoorziene reparaties u te maken krijgt. SKW Amersfoort streeft er naar om u altijd goed op de hoogte te houden, vooraf, van onvoorziene zaken aan uw auto. Samen beslissen we wat het beste is voor u en uw auto op dat moment.Olie tip!

De intervallen van onderhoud zijn dan wel veel groter geworden, verbrandingsmotoren gebruiken echter altijd motorolie! Controleer dit dus zelf met enige regelmaat. Als het verversingsinterval 30.000 km is, moet vast en zeker tussendoor af en toe olie bijgevuld worden. Dit brengt ons bij de volgende vraag, welke olie? Bij de benzinepomp zijn zeer veel soorten te koop maar zit de uwe ertussen? Het is verstandig om bij een uitgevoerde onderhoudsbeurt een extra liter olie van SKW Amersfoort mee te nemen, zodat u altijd beschikt over extra olie van hetzelfde merk en type dat in uw auto hoort.